آندومتریوز یک بیماری رحمی است که بافت آندومتر در رحم را درگیر میکند. این بیماری باعث میشود که بافت آندومتر در خارج از ناحیه شکم ایجاد شود و مشکلاتی در قاعدگی بارداری ایجاد گردد. از علائم آن میتوانیم به درد در رابطه جنسی، درد در قاعدگی، خستگی، اضطراب و درد در دفع ادرار اشاره کنیم. این بیماری شایع بیشتر در خانمهایی که بین ۲۵ تا ۴۰ سال سن دارند، ایجاد میشود.
Endometriosis سرطان نیست اما ممکن است خطرات جدی را برای بدن به همراه داشته باشد. بنابراین تشخیص و درمان آن برای هر بیمار مشکوک به این بیماری واجب و ضروری است. در ادامه میخواهیم اطلاعات کاملی را در مورد این عمل، علل، علائم و راهکارهای تشخیص و درمان آن ارائه کنیم. با ما همراه باشید.
عوارض احتمالی بیماری آندومتریوز
بیماری اندومتریوز یک بیماری جدی است که نباید نادیده گرفته شود. این بیماری اگر پیشرفت کند، میتواند سرطان تخمدان در یک خانم را به هم به داشته باشد. برخی از مهمترین عوارضی که این بیماری را جدی جلوه میدهند، به شرح زیر هستند:
- سرطان تخمدان و رحم
- اختلال در بارداری
- انسداد لوله فالوپ رحم
- جلوگیری از اتصال تخمک و اسپرم
- اختلال در بارور شدن
- ایجاد درد در رحم و مثانه
چه کسانی ممکن است به آندومتریوز مبتلا شوند؟
تحقیقاتی که از سوی پزشکان صورت گرفتهاند، نشان میدهند که افرادی با شرایط زیر ممکن است بیش از افراد عادی به بیماری آندومتریوز مبتلا شوند:
- افرادی که به صورت ژنتیکی سابقه ابتلا به Endometriosis را دارند.
- افرادی که دچار قاعدگی زودتر از موعد شدهاند.
- افرادی که طول دوران قاعدگی آنها از ۲۷ روز کمتر است.
- افرادی که خونریزی شدید در دوران قاعدگی دارند.
- افرادی که در دوران بارداری یا شب دهی نیستند.
- افرادی که رژیم تغذیه صحیحی را دنبال نمیکنند.
آیا آندومتریوز ژنتیکی است؟
به گفته پزشکان برخی از بیمارانی که برای درمان این بیماری اقدام میکنند، به دلایل ژنتیکی ابتلا به این بیماری اشاره دارند. بنابراین بین سوابق خانوادگی و این بیماری روابطی وجود دارد. چنانچه مادر یا خواهر شما به این بیماری مبتلا شده است، بهتر است خود شما راهکارهای پیشگیری از Endometriosis را دنبال نمایید.
چه چیزی باعث آندومتریوز میشود؟
هنوز که هنوز است، علت دقیق ایجاد بیماری Endometriosis مشخص نیست. برخی از مهمترین دلایلی که احتمال میرود آندومتریوز را ایجاد کنند، عبارتند از:
- قاعدگی رتروگراد یا بازگشتی: در حالت قاعدگی بازگشتی خون قاعدگی به جای این که از رحم خارج شود، وارد حفره لگن میشود. سلولهای آندومتری که در خون قاعدگی وجود دارد، احتمالا به اندامهای مختلفی که درون حفره لگن وجود دارند بچسبند. این سلولها کم کم رشد میکنند تا این که باعث ایجاد بافتی ضخیم از آندومتر میشوند.
- تغییرات سلولهای صفاقی بدن: سلولها صفاقی بدن همان سلولهایی هستند که در داخل شکم یک بیمار وجود دارند. این سلولها تحت تاثیر عوامل مختلف سیستم ایمنی یا هورمونهای بدن میتوانند بافت آندومتر را ایجاد کنند. در واقع تغییر شکل سلولهای صفاقی میتواند عاملی برای ایجاد این بیماری باشد.
- تغییر سلولهای جنینی: ممکن است برخی از هورمونها باعث شوند که سلولهایی که در مراحل اولیه رشد جنین وجود دارند، به بافتهای آندومتری تبدیل شوند
- عارضه اسکار جراحی: پس از این که جراحی انجام دهید، ممکن است سلول آندومتر از بدن خارج شده و به ناحیه برش خورده متصل بشوند. در نهایت بافت اضافی آندومتر ایجاد گردد.
- وضعیت سیستم ایمنی: مشکلاتی که سبب ایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن یک فرد میشوند، توانایی بدن در تشخیص بافت اضافی آندومتر را از بین خواهند برد. این عامل هم ممکن است بیماری Endometriosis را ایجاد نماید.
علائم آندومتریوز چیست؟
بیماری آندومتریوز در بیشتر موارد منجر به درد شدید در ناحیه لگن میشود و اختلالات قاعدگی در بدن یک خانم را ایجاد میکند. برخی از افراد ممکن است بدون این که هیچ علامتی داشته باشند، به این بیماری مبتلا شوند. بر خی دیگر نیز با علائم زیر مواجه خواهند شد که نشان از این بیماری دارند:
- درد در هنگام برقراری روابط جنسی
- درد حین دفع ادرار یا مدفوع
- بروز دردهای غیر عادی طی یک دوره خاص
- مشکل در باردار شدن
- حالت تهوع
- نفخ، تب و خستگی
- خونریزی شدید در دوران قاعدگی یا در روزهای عادی
- اضطراب مزمن
- درد مزمن در ناحیه لگن
آندومتریوز و تاثیر آن در سلامت بدن
اندومتریوز نوعی بیماری زنانه است که بخش رحم بافت آندومتر را با خود درگیر میکند. این بیماری با ایجاد درد، تهوع، خستگی، تب و استفراغ، سلامت بدن را با مشکل مواجه نماید. امروزه پزشکان با کمک سونوگرافی، ام آر آی، معاینات لگنی و لاپاراسکوپی به تشخیص دقیق این بیماری میپرازند.
سپس از طریق دارو درمانی، هورمون درمانی یا جراحی آن را از بین میبرند. البته درمان این بیماری اگر کارآمد نباشد ممکن است پس از مدتی مجددا علائم آندومتروز عود کنند. با این حال، بیماران اگر با علائم این بیماری مواجه شدند، برای تشخیص علت آن باید به پزشک مراجعه نمایند. سپس روشهای درمان را دنبال کنند تا به سلامت کامل دست یابند. در این رابطه میتوانید راهنماییهای لازم را از دکتر امینی دریافت کنید.
سوالات متداول
روشهای درمانی زیادی برای از بین بردن این بیماری توصیه است. بیماران بلافاصله پس از این که خطر بیماری آندومتر را متوجه شدند، باید نسبت به درمان آن اقدام کنند.
درد شدید لگن به ویژه در دوران قاعدگی مهمترین زنگ هشداری است که از وجود این بیماری خبر میدهد.
سبک زندگی درست، رژیم غذایی متناسب و زیر نظر پزشک بودن جهت پیشگیری از این بیماری توصیه شدهاند.
آندومتریوز سرطان نیست بلکه یک بیماری زنانه است که پوشش رحم و سلولهای بافت آندومتر را درگیر میکند. این بیماری شدت ندارد و با راهکارهای ساده درمان از بین میرود. البته درمان این بیماری در همه افراد دائمی نیست.