ویروس پاپیلومای انسانی یا همان HPV یک عفونت ویروسی است که شایعترین عامل ایحاد تومورهای سرطانی رحم یا دهانه رحم میباشد. این عفونت بر اساس شکل ظاهری و دسته بندیهای مختلفی به بیش از 100 نوع تقسیم میشود، که برخی از آنها باعث ایجاد مشکلات جنسی و برخی دیگر باعث تشکیل زخمها و انواع بیماریهای پوستی میشود.
این بیماری به واسطه تماس جنسی منتقل میشود و علامتهای اولیه HPV عموما همراه با احساس سوزش یا خارش در ناحیه تناسلی، وجود زخمهای دردناک با رنگهای مختلف، سرطان دهانه رحم یا در برخی از موارد، بدون علائم خاصی همراه است.
واکسن هایی برای جلوگیری از HPV وجود دارد، که به دو دسته واکسن ها برای پیشگیری از سرطان رحم و واکسن های ترکیبی برای پیشگیری از سایر اختلالات مرتبط با تماس جنسی، از جمله زونا، هپاتیت A، B، ویروس هرپس و… قرار میگیرد.
در صورتی که احساس هر گونه علامت یا عارضه ناعادی در ناحیه تناسلی خود دارید، باید به پزشک خود مراجعه کنید تا بیماری را تشخیص دهد و درمان مناسب آن را تجویز کند.
ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV چیست؟
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک عفونت ویروسی است که عموما از طریق تماس جنسی مستقیم با فرد آلوده منتقل می شود. این بیماری شایع ترین عفونت مقاربتی در سراسر جهان است. بیش از 100 نوع ویروس HPV وجود دارد که حدود 40 مورد از آنها می توانند اندام تناسلی را آلوده کنند. حداقل 14 HPV پرخطرمی توانند باعث سرطان هایی مانند سرطان دهانه رحم در زنان.شود. سرطان دهانه رحم شایع ترین سرطان پس از سرطان سینه است که عموما زنان 15 تا 44 ساله را تحت تاثیر قرار می دهد.
انواع پرخطر HPV همچنین می تواند باعث سرطان مقعد و تناسلی و برخی سرطان های سر و گردن در مردان و زنان شود. انواع «کم خطر» HPV می تواند باعث ایجاد زگیل تناسلی و مقعدی شود.
علائم HPV چیست؟
عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در بسیاری از موارد هیچ گونه علائمی ندارد. در حالی که در برخی موارد ممکن است این عفونت با علائم خاصی همراه باشد. علائم HPV عموما شامل موارد زیر است:
- ایجاد زخم در ناحیه تناسلی، که ممکن است دردناک باشند و در بسیاری از موارد باعث خونریزی شوند.
- سوزش، خارش در ناحیه تناسلی
- تجمع تومورها یا زوائد پوستی در ناحیه تناسلی
برای تشخیص دقیق باید به پزشک خود مراجعه کنید و از آزمایشهای مناسب، برای شناسایی نوع و شدت عفونت استفاده کرد. لازم به ذکر است که اغلب افرادی که مبتلا به این عفونت هستند، به صورت دورهای آزمایشهای منظم باید انجام دهند تا هر گونه تغییر در عفونت، درمان و مراقبت به موقع انجام شود.
عوارض HPV چیست؟
همانطور که بیش از این گفتیم HPV یک عفونت ویروسی است که می تواند به تعداد زیادی از عفونت هایی که در ناحیه تناسلی ایجاد می شود ، منجر شود. بعضی از انواع HPV باعث بروز بیماری های خطرناکی مانند سرطان دهانه رحم، و بیماری های ناحیه تناسلی می شوند ولی عفونت اغلب بدون علائم خاص رخ میدهد و در بسیاری از موارد به طور خودکار درمان می شود.
در برخی از موارد ، عفونت HPV ممکن است عوارض جدی داشته باشد که عبارتند از:
- سرطان دهانه رحم یا سایر انواع سرطان (مثلاً ولو، واژن، آلت تناسلی مقعدی و برخی سرطانهای سر و گردن)
- انواع مختلف زگیل مانند زگیل تناسلی
- تغییراتی در سلول های سطح اندین
- زخم های پوستی
HPV چگونه منتقل می شود؟
ویروس پاپیلومای انسانی از طریق تماس جنسی از طریق تماس پوست به پوست منتقل می شود. رابطه جنسی مقعدی، دهانی، واژینال، و همچنین تماس جنسی، همگی به عنوان ابزاری برای انتقال ویروس در افراد عمل می کنند.
لازم به ذکر است که کاندوم ها، به دلیل اینکه تمام نواحی بالقوه آلوده یا عفونی را پوشش نمی دهند، به طور کاملا قطعی نمی تواند از انتقال این ویروس جلوگیری کند، اما می تواند احتمال انتقال را به میزان زیادی کمتر کند
همچنین فرد آلوده به HPV ممکن است ویروس را منتقل کند حتی زمانی که هیچ علائم قابل مشاهده ای از عفونت نداشته باشد.
چه کسانی در معرض خطر HPV هستند؟
تقریبا همه افراد جامعه می توانند به این ویروس مبتلا شوند. اما در این میان بسیاری از افراد ،به علت عدم وجود علائم از وجود این بیماری آگاه نیستند.
به طور کلی افراد زیر بیشتر در معرض ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی هستند:
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا بیماری های مربوط به سرطان دارند
- افرادی که بهداشت ناحیه تناسلی را رعایت نمی کنند
- افرادی که با اشخاص متعددی رابطه جنسی برقرار می کنند
بنابراین ، رعایت بهداشت بدنی و استفاده از روشهای موثر برای جلوگیری از انتقال ویروس HPV میتواند به کاهش خطر جدی ابتلا به این بیماری کمک کند. با این حال، باید توجه داشت که هر کسی میتواند در معرض خطر ابتلا قرار بگیرد و باید به طور منظم معاینه های پزشکی منظم انجام دهد.
چگونه می توان از HPV پیشگیری کرد؟
واکسیناسیون دختران و پسران در برابر ویروس پاپیلومای انسانی می تواند از عفونت های HPV و در نتیجه بیماری های مرتبط با آن در هر دو جنس، از جمله زگیل تناسلی و مقعد، سرطان دهانه رحم و سایر سرطان های ناشی از آن جلوگیری کند.
واکسیناسیون ویروس پاپیلومای انسانی معموولاً بهتر است قبل از 30 سالگی انجام شود. واکسن گارداسیل نمونه ای از واکسن ها رای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.
استفاده از کاندوم 100% در جلوگیری از انتقال ویروس موثر نیست. این به این دلیل است که HPV گاهی اوقات می تواند پوست اطراف را که توسط کاندوم محافظت نمی شود نیز آلوده کند.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) بیشتر به طور مستقیم از طریق تماس مستقیم جنسی یا تماس با نواحی منتقل میشود. بنابراین ، رعایت بهداشت میتواند به جلوگیری از انتقال ویروس پاپیلومای انسانی کمک کند. در این راستا رعایت موارد زیر مهم است:
- استفاده از کاندوم به طور مرتب در هنگام هرگونه روابط جنسی
- عدم برقراری رابطه جنسی با افراد متعدد
- شستشو مرتب ناحیه تناسلی با شوینده های مخصوص
ویروس پاپیلومای انسانی چگونه درمان می شود؟
هیچ درمانی قطعی برای این ویروس وجود ندارد، اما مشکلات بهداشتی ناشی از HPV را می توان به روش های مختلف درمان کرد. زگیل تناسلی را می توان با استفاده از دارو یا جراحی درمان کرد. برای مشاوره در مورد گزینه های درمانی خاص باید با بهترین متخصص زنان مشورت شود.
همچنین سرطان دهانه رحم را می توان از طریق غربالگری سرطان دهانه رحم شناسایی و درمان کرد. سایر سرطان های مرتبط با ویروس پاپیلومای انسانی نیز در صورت تشخیص و درمان زودهنگام قابل درمان هستند.